Een (te) traag werkende schildklier

Vaak worden gezondheidsproblemen in relatie tot een niet goed werkende schildklier onderschat.

De schildklier speelt door de productie van zijn hormonen een centrale rol in het dagelijks functioneren van ons lichaam. Dat betekent dat een disbalans van de schildklier grote gevolgen kan hebben, zowel fysiek- als ook emotioneel, die in de praktijk vaak lastig te bepalen zijn.

De schildklier is een klein vlindervormig orgaan dat net onder het strottenhoofd ligt.

Het speelt een centrale rol in belangrijke functies van ons lichaam, zoals de stofwisseling. Ook stimuleert de schildklier de pompkracht van ons hart, reguleert onze lichaamstemperatuur. Daarnaast stimuleren de schilklierhormonen (TSH, T3 en T4) onder andere de groei en ontwikkeling van ons lichaam. Vooral de ontwikkeling van ons zenuwstelsel staat onder invloed van de schildklierhormonen.

De hoofdaandoeningen van de schildklier zijn:

Een te snelwerkende schildklier (hyperthyreoïdie) of een te langzaam werkende schildklier (hypothyreoïdie).

Tegenwoordig is met name de traag werkende schildklier een onderschat probleem.

Een te langzaam werkende schildklier geeft vaak gewichtstoename, een koud gevoel, vermoeidheid, constipatie, depressie, pijnlijke gewrichten en kan onvruchtbaarheid veroorzaken. Veel schildklierklachten worden veroorzaakt door bijnieruitputting.

Omdat de schildklier ‘gezond’ reageert, zal bloedonderzoek (TSH-waarde) geen problemen laten zien, waardoor je met bijnieruitputting én trage schildklierwerking rond blijft lopen.

Emotionele stress is naast voeding veruit de grootste veroorzaker van een onbalans in de schildklierhuishouding. Ons hedendaags eetpatroon en het eten van voedsel waar steeds minder nutriënten zoals mineralen en vitamines inzit, maakt dat ons darmsysteem onder druk komt te staan.  Als er onvoldoende voedingstoffen binnenkomen, kunnen onze cellen niet gezond functioneren. Een gevolg hiervan kan voedselintolerantie of allergie zijn.

Een andere oorzaak van een slecht werkende schildklier is roken. Tegenwoordig zitten er veel stoffen in de tabak die er van nature niet in horen. Een van die stoffen is Cadmium, deze stof blokkeert letterlijk de schildklierwerking. Mocht je bovenstaande symptomen herkennen en meer informatie willen over wat homeopathie voor jou op gebied van een verstoorde schildklierfunctie/bijnieruitputting kan betekenen, bel of mail mij gerust.